Verejné priestory

Nové komunitné centrum v Prügerke

10.8.2023

Po rokoch dobrovoľníckych prác, úsilia mesta a úsilia mnohých nadšenkýň a nadšencov bolo dnes slávnostne otvorené komunitné centrum v Prüger-Wallnerovej záhrade. Domček, kedysi slúžiaci záhradníkovi, ktorý sa o Prüger-Wallnerovu záhradu staral, slúži oddnes ako bezpečný, inkluzívny a medzigeneračný priestor pre všetkých.

„Dokázali sme miestu, kde bolo nič, vdýchnuť život a vytvoriť nový priestor pre ľudí, čo je veľmi vzácne,“ uviedol pri príležitosti oficiálneho otvorenia záhrady a komunitného domčeka primátor hlavného mesta, Matúš Vallo. „Asi netreba zdôrazňovať, aké fantastické a aj dôležité je mať takýto priestor v meste, kde sa môžu stretávať komunity. Veľmi sa teším, že takéto miesto máme neďaleko Horského parku a rozširujeme tým počet miest, kde si môžu Bratislavčanky, Bratislavčania oddýchnuť a stráviť plnohodnotne voľný čas. Želám si, aby bol tento priestor otvorený pre všetkých, aby bol využívaný, živý, aby si tu ľudia našli priestor, kde môžu zažiť pekný zážitok, lebo o to tu ide. Ďakujem všetkým za obrovský kus práce, ktorá tu bola odvedená a teším sa, že máme takýto priestor,“ doplnil primátor Bratislavy, Matúš Vallo.

Okrasná záhrada, ktorú začiatkom 20. storočia vytvorila známa hotelierska rodina Prügerovcov, bola niekoľko desaťročí bez údržby, čo sa podpísalo na jej vzhľade a kondícii. Z pôvodných záhradných úprav sa nezachovalo takmer nič, okrem zopár mohutných stromov, zvyškov schodiska, skleníkov a budovy kotolne.

Tento krásny priestor postupne už niekoľko rokov revitalizuje hlavné mesto spolu s partnermi a množstvom dobrovoľníkov. Vďaka tomu tu vzniklo ideálne miesto pre komunitné aktivity. Záhradu rozprestierajúcu sa na ploche 5000 m2 tvorí prírodná záhrada s mokraďou, priestor na oddych, hry a komunitná záhradka. Nachádza sa tu revitalizovaný komunitný domček, detské ihrisko, informačné tabule o tunajších rastlinách a zvieratách, aj upravené pešie trasy.

Prüger-Wallnerova záhrada sa postupne stáva obľúbeným vychádzkovým miestom v rekreačnom prostredí Horského parku. Hlavné mesto a mestská časť Staré mesto v tomto území zriadili aj tzv. „Korzo Horský park“, ktoré prinieslo do tejto jedinečnej lokality viac pokoja. Vďaka tejto zmene vznikla jedna z najdlhších promenádových trás v Bratislave.

Dnes otvorený komunitný domček, ktorý sme nazvali Prügerka, kedysi býval domčekom záhradníka. V prvej polovici 20. storočia sa tu totiž pestovali kvety, ovocie a zelenina. V južnej časti boli štyri skleníky a domček s kotolňou na ich vykurovanie. Prügerovci v ňom prevádzkovali súkromné záhradníctvo.

Odteraz bude domček Prügerka slúžiť ako inkluzívny, bezpečný, medzigeneračný priestor všetkým. V teplejších mesiacoch budú môcť návštevníci záhrady využívať prízemie domčeka ako komunitnú obývačku, a to denne v čase od 9:00 do 16:00. Horné poschodie zas poslúži ako coworking vybraným občianskym združeniam. Po 16:00 budú podľa programu v komunitnom centre Prügerka prebiehať komunitné a kultúrne podujatia pre verejnosť.

Veríme, že tak ako sa rozrastá záhrada okolo domčeka, sa zas v domčeku bude rozrastať komunita ľudí, ktorí tu radi trávia čas. To je cieľom Komunitného centra Prügerka, pretože práve komunita napomáha k budovaniu súdržnej spoločnosti.

Zdieľať