Životné prostredie

Pokračujeme v rozširovaní zberu jedlých olejov a tukov do ďalších mestských častí Bratislavy

27.6.2022

V druhej polovici júna 2021 sme do zberu jedlých olejov a tukov pilotne zapojili mestskú časť Petržalka. Následne boli do zberu zapojené aj Nové Mesto a Vajnory, v ktorých sú vo vybraných stanovištiach pri bytovkách umiestnené 120 litrové oranžové zberné nádoby. Doteraz sme vyzbierali 8,5 ton jedlých olejov a tukov.

Zber bude postupne rozšírený na územie celého hlavného mesta, a to podľa nasledovného harmonogramu:

  • Lamač, Devín, Devínska Nová Ves: distribúcia nádob v mesiacoch máj-jún 2022, začiatok zberu v mesiacoch jún-júl 2022,
  • Ružinov a Rača: distribúcia nádob v mesiacoch júl-august 2022, začiatok zberu v mesiacoch august-september 2022,
  • Staré Mesto, Vrakuňa, Podunajské Biskupice: distribúcia nádob v mesiacoch september-október 2022, začiatok zberu: október-november 2022,
  • Karlova Ves, Dúbravka, Záhorská Bystrica, Jarovce, Rusovce, Čunovo: distribúcia nádob v mesiacoch november-december 2022, začiatok zberu v mesiacoch december 2022-január 2023.

V nasledujúcich mesiacoch plánujeme umiestniť spolu 500 oranžových zberných nádob do všetkých mestských častí Bratislavy. Navrhovanie optimálneho počtu nádob bolo inšpirované aj skúsenosťami zo zahraničia, kde sa ukázalo, že množstvo vyzbieraných jedlých olejov nie je závislé od množstva nádob. V ďalších fázach tohto projektu sa zameriame na poskytnutie vyššieho komfortu pre obyvateľov, a to najmä v súvislosti s dostupnosťou nádob a pri riešeniach pre obyvateľov rodinných domov.

Ako zbierať jedlé oleje a tuky?
1

Použitý jedlý kuchynský olej zbavíme tuhých nečistôt.

2

Jedlý olej, ktorý má izbovú teplotu, prelejeme do plastovej fľaše so závitovým uzáverom. Plastovú fľašu pevne uzatvoríme.

3

Uzatvorenú plastovú fľašu, ktorá je naplnená jedlým olejom, vložíme do oranžovej zbernej nádoby v stanovišti. Prosíme nevylievajte olej priamo do zberných nádob v stanovišti.

Prečo je dôležitý zber jedlých olejov a tukov?

Jedlé oleje a tuky vylievané do kuchynských drezov či WC spôsobujú upchatie odtokových potrubí, nesprávny chod kanalizačnej siete a problémy v čistiarni odpadových vôd. Tam výrazne znižujú čistiacu schopnosť mikroorganizmov, musia sa nákladne a prácne odstraňovať, pričom zvyšky sa postupne rozkladajú a zapáchajú. V potrubnej sieti sa tiež vytvárajú nánosy, na ktoré sa hromadia ďalšie zvyšky jedál, a tie sa stávajú ľahko dostupnou potravou pre hlodavce. Vedeli ste, že pár kvapiek oleja môže znečistiť stovky litrov vody? Tento druh odpadu znečisťuje ako pitnú vodu, tak aj povrchové a podzemné vody.

Všetkým týmto nežiaducim účinkom môžeme predchádzať zberom jedlých olejov a tukov. Použité oleje a tuky sú navyše znovu použiteľnými surovinami, ktoré je možné zužitkovať pri výrobe biopalív. Tento druh odpadu nachádza využitie v odvetví energetiky, dopravy či logistiky.

Aký typ olejov a tukov sa zbiera a čo nepatrí do oranžových nádob?

Na zber sú vhodné všetky typy rastlinných olejov (repkový, slnečnicový, olivový a pod.) a živočíšnych tukov (maslo, masť, výpek). Oleje musia byť zbavené tuhých nečistôt – zvyškov jedál, preto je vhodné ich precediť cez sitko. Do zbernej nádoby možno umiestniť precedené oleje a tuky z akéhokoľvek jedla, napríklad oleje zo šalátov, olej z konzervovaných potravín, pevné tuky ako maslo a masť či olej z vyprážania a fritovania.

Do oranžových nádob na zber jedlých olejov a tukov nepatria mazivá, motorové a hydraulické oleje, oleje v sklenených fľašiach, prázdne obaly z olejov či tukov, ani iné komunálne odpady.

Odvoz vyzbieraného oleja je realizovaný 1 x mesačne. V prípade skoršieho naplnenia nádoby môže správca nehnuteľnosti požiadať o mimoriadny odvoz odpadu e-mailom na [email protected], prípadne telefonicky +421 2 50 110 111.

Olej je aj naďalej možné odovzdať na zberných dvoroch OLO.

Prečítajte si aktuálne informácie o zbere jedlých olejov a tukov v Bratislave

Zdieľať