Spevácky zbor mesta Bratislavy má nového dirigenta

1.4.2022

„Nájsť dirigenta pre taký zbor akým je SZMB nie je jednoduché. Odchodom pána prof. Ladislava Holáska sme zostali takmer opustení. Zbor má za sebou viac ako 50 rokov aktívnej činnosti s nútenou prestávkou v posledných 2 rokoch. Na sklonku svojho života mi pán dirigent Holásek kládol na srdce, aby som nedopustila zánik zboru. Je to klenot v amatérskej zborovej činnosti a treba sa oň tak aj starať. Preto som požiadala pána dirigenta Ondreja Lenárda, ako priateľa pána Holáska a SZMB, o radu. Na jeho odporúčanie som oslovila pána dirigenta Adriána Kokoša. A tak sme sa s veľkým potešením oboch strán dohodli na spolupráci,“ hovorí manažérka Speváckeho zboru mesta Bratislavy Anna Mináriková

Adrian Kokoš pôsobí od januára 2004 ako zbormajster a dirigent v Slovenskom rozhlase, kde založil Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu. Popri rozhlasovom zbore je dominantnou jeho dlhoročná spolupráca so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Na svojom konte má celý rad premiér domácich i svetových autorov. „Neviem si predstaviť život bez hudby. Ak by som sa nepohyboval vo svete hudby, som presvedčený, že by si ma aj tak našla. Už od malička som vnímal hudobné umenie veľmi silno,“ hovorí a zároveň spomína na svoje prvé stretnutie s hudbou: „Raz na Vianoce nás prišla navštíviť otcova sestra. Spievala vianočné piesne a ja som si sadol za klavír a začal som ju sprevádzať, len tak - podľa sluchu. A bolo rozhodnuté!"

Adrian Kokoš spolupracuje s domácimi i zahraničnými hudobnými telesami, ako napríklad Cappella Istropolitana, Štátna filharmónia Košice, Štátny komorný orchester Žilina, Moravská filharmónia Olomouc a ďalší. Ako dirigent sa predstavil aj na viacerých renomovaných hudobných festivaloch (Medzinárodný festival Musica Sacra v Nitre, Festival sakrálneho umenia Košice, Viva Musica Festival, Bratislavské hudobné slávnosti, Pohoda Festival, Medzinárodný operný festival Smetanova Litomyšl, Dvořákova Olomouc, České doteky hudby a iné. Je jedným z mála slovenských dirigentov, ktorý sa úspešne venuje spájaniu rôznych žánrov v hudbe. V štýle crossover uviedol množstvo hudobných projektov, kde spojil jazzovú, popovú, rockovú, či ľudovú hudbu s klasickými symfonickými telesami. „V roku 2010 ma oslovila istá umelecká agentúra a ponúkla mi spoluprácu s Miroslavom Žbirkom. Spolu s orchestrom Capella Istropolitana a Mekym sme absolvovali slovenské a potom následne české turné. Nahrali sme CD Symphonic album, vytvorili sme hodnotný hudobný projekt, v ktorom sa nám podarilo úspešne spojiť svet symfonickej a rockovej hudby. Nasledovali podobné spolupráce s mnohými ďalšími umelcami s ktorými som uviedol množstvo koncertov doma i v zahraničí. Je to aj istý spôsob, ako predstaviť orchester tým, ktorí nemajú odvahu navštíviť koncerty vážnej hudby,“ hovorí. A ako prijal ponuku prebrať dlhoročnú štafetu po maestrovi Holáskovi? „Spevácky zbor mesta Bratislavy je renomované hudobné zborové teleso s dlhoročnou tradíciou a bohatým repertoárom. So zborom a prof. Holáskom som už v minulosti spolupracoval, no pravdu povediac, ponuka stať sa ich dirigentom ma milo prekvapila. Možno ešte trošku priskoro hovoriť o preberaní štafety po pánovi profesorovi. Až čas ukáže, či to bola správna voľba. So zborom som už začal skúšať koncertný program, ktorý uvedieme na slávnostnom koncerte v Slovenskej filharmónii,“ hovorí sympatický dirigent.

Spevácky zbor mesta Bratislavy

Spevácky zbor mesta Bratislavy vznikol v roku 1971 pri Mestskom dome kultúry a osvety v Bratislave pod názvom Bratislavský komorný zbor. Pri jeho konštituovaní zohrali významnú úlohu manželia Baligovci. Prvým zbormajstrom telesa bol Anton Kállay, v roku 1976 ho nakrátko vymenil Valentin Iljin a od roku 1977 do roku 2021 ho úspešne viedol nestor slovenského zborového dirigovania - profesor Ladislav Holásek. Už po desiatich rokoch od svojho vzniku patril zbor k najlepším neprofesionálnym zborom na Slovensku.

Pôvodný zámer umožniť hudobne talentovaným jedincom realizovať svoj záujem o spev vo voľnočasovej speváckej aktivite v zbore sa vďaka mnohostrannej činnosti za 50 rokov existencie telesa výrazne rozšíril. SZMB sprostredkúval zážitky zo zborového spievania tisíckam návštevníkov, dôstojne reprezentoval našu vlasť v zahraničí a vďaka netradične poňatej orientácii dramaturgie a kvalitnej interpretácii aj významne obohatil hudobné dianie na Slovensku.

Zdieľať