Podujatia

13. ročník SLOVAK PRESS PHOTO

20.6.2024

SLOVAK PRESS PHOTO je medzinárodná súťaž a následná výstava fotografií. V tomto roku otvorí už svoj 13. ročník. Tento prestížny projekt každoročne prináša do Bratislavy ukážku toho najlepšieho z novinárskej fotografie a tvorbu fotografov zo Slovenska , ostatných krajín V4 a Ukrajiny.

„V minulom roku sa nám podarilo zorganizovať 12. ročník projektu a opäť bez podpory Fondu na podporu umenia. Do súťaže sa prihlásili renomovaní fotografi na poli dokumentárnej a novinárskej fotografie zo Slovenska, ostatných krajín V4 a Ukrajiny. Aj v tomto roku je podpora SLOVAK PRESS PHOTO výrazne oklieštená o finančné prostriedky, čo nám komplikuje do značnej miery priebeh súťaže, prípravu a zabezpečenie jednotlivých fotografických výstav a aktivít s nimi spojených. Veľká vďaka patrí preto medzinárodnej porote, ktorej jednotliví porotcovia prichádzajú bez nároku na honorár a okrem práce pri posudzovaní fotografií sú ochotní viesť workshop pre našich a zahraničných fotografov,“ uviedla Jana Garvoldtová, riaditeľka SLOVAK PRESS PHOTO, a dodala: „Sme vďační za podporu renomovaných fotografov a odborníkov, ktorí sú v porotách, pretože aj vďaka nim sa súťaž tento rok môže uskutočniť. Umiestnenie výstavy víťazných fotografií do exteriéru, do verejného priestoru v bratislavskom Starom Meste, sa ukázalo byť strategicky aj logisticky veľmi správnym rozhodnutím, vďaka ktorému sme dokázali priblížiť novinársku fotografiu širokej skupine obyvateľstva a návštevníkom mesta. Výstavu navštívilo viac ako 15 000 návštevníkov bez akéhokoľvek vstupného, bez odberu vody a elektrickej energie.“

V aktuálnom ročníku boli upravené pravidlá a bude otvorených spolu deväť národných a medzinárodných súťažných kategórií: Aktualita, Reportáž, Šport, Svet umenia a kultúry a 5 medzinárodných kategórií - Mladí fotografi do 26 rokov a študenti, Dlhodobý dokument, Každodenný život a Príroda a životné prostredie a Krátke video pre krajiny V4 a Ukrajinu. Kategória Portrét v tomto ročníku nebude. Pribudla nová kategória- Krátke video.

Osobitnou kategóriou pre slovenských fotografov je Grant Bratislavy. Porota každoročne udeľuje slovenskému mladému fotografovi aj cenu Mladý talent roka. Grant Bratislavy pre rok 2024 : „Inklúzia vo vzdelávaní“.

Ako informovala viceprimátorka Bratislavy Tatiana Kratochvílová: „Inklúzia je založená na predpoklade, že všetci ľudia s akýmkoľvek znevýhodnením budú plnohodnotne začlenení do spoločnosti. V kontexte Bratislavy ako meste pre všetkých je to téma, ktorá sa môže venovať skupinám ľudí ako ľudia bez domova, seniorom, ľudom s postihnutím a rodinám s malými deťmi a prístupu ku všetkým týmto skupinám ľudí. Práve vzdelávanie môže byť prvou skúsenosťou, kde pre inakosť môže dochádzať k vyčleňovaniu alebo ponižovaniu detí, alebo práve prvou skúsenosťou, kde sa s takýmito odlišnosťami učíme spoločne jeden vedľa druhého existovať.“

Prihlásené fotografie bude v termíne od 10. – 12. augusta 2024 hodnotiť medzinárodná porota v zložení: Magdalena Herrera (FR) - umelecká riaditeľka a fotoeditorka, **Bulent Killič **(TR) - novinár a fotoreportér, Maral Deghati (FR) - fotoeditorka a kurátorka, Jindřich Štreit (ČR) - fotograf a vysokoškolský pedagóg a Jana Hojstričová (SK) - fotografka a pedagogička, ktorá je zároveň aj garantkou projektu.

Porota pre krátke video: Maral Deghati (FR) - fotoeditorka a kurátorka, Tomáš Rafa (SK) - filmár, vizuálny umelec, a vysokoškolský pedagóg a Ivo Miko (SK) - kameraman a fotograf.

Pre zachovanie princípu transparentnosti a objektivity pozývame do poroty zahraničných fotografov. Touto formou sa snaží SLOVAK PRESS PHOTO posilniť nestranné a rovnocenné posúdenie prác a odbúrať tak akékoľvek podozrenie z prípadného konfliktu záujmov. Prítomnosť skúsených, renomovaných a vo svete oceňovaných fotografov, fotoeditorov a video tvorcov sú zárukou tohto prístupu.

Viac o súťaži nájdete na webe Slovak Press Photo ↗︎.

Projekt SLOVAK PRESS PHOTO sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy Matúša Valla.

SLOVAK PRESS PHOTO je súťažou, spojenou s výstavou fotografií, ktorá predstavuje nezávislé a autentické obrazové svedectvo života, ako ho vidia fotožurnalisti zo Slovenska a strednej Európy. Cieľom súťaže a výstavy je umožniť verejnosti stať sa svedkami udalostí a javov predchádzajúceho roka.

Veľmi podstatnou aktivitou súťaže je v primeranej miere prinášať širokej verejnosti informácie pomocou obrazovej žurnalistiky ako dôležitého objektívneho komunikačného média a súčasne vizuálneho umenia. Fotografi sú vizuálni rozprávači skutočných príbehov, ktoré sa udiali za posledný rok vo všetkých sférach nášho života. Ich práce sú aj nositeľom osobnej umeleckej výpovede, ktorá zachytáva životné okamihy hlavných protagonistov. Naším zámerom je sprostredkovať informácie a zároveň vzdelávať. Fotografia má silný výpovedný aj emotívny obsah a nepotrebuje ďalšie komentáre. Nie je ju počuť tak silno ako hudbu, ale má dosah aj na opačný koniec sveta. Už druhý rok pokračuje vojna na Ukrajine, a práve novinárski fotografi nám priniesli obrazy toho, čo sa deje za našou východnou hranicou. Chceme naďalej podporovať a prezentovať slovenských autorov a autorov z okolitých krajín, ako aj prácu mladých fotografov a študentov. Všetci dúfame, že sa nám podarí získať podporu, aby sme mohli tieto aktivity realizovať.

Záujemcovia sa môžu so svojimi prácami prihlasovať do súťaže v termíne od 20.6.2024 do 7.8.2024 online na internetovej stránke Slovak Press Photo ↗︎ v časti „Registrácia“.

Zdieľať