Správa mesta

Aktuálne k povodniam a situácii v Bratislave

17.9.2024

Po piatich dňoch napätia sa situácia v našom meste konečne upokojuje. Dunaj v noci kulminoval na výške okolo 970 cm a hladina pomaly klesá. To isté platí aj pre rieku Morava. Protipovodňové hrádze pri Dunaji dimenzované na 1013 cm nápor vody vydržali. Podľa prognóz a predpovedí počasia už voda nebude stúpať a nemala by spôsobiť nové škody. Tie, ktoré nám extrémne počasie doteraz spôsobilo, sú beztak veľké. Čakáme na rozhodnutie o odstránení zábran medzi Devínskou Novou Vsou a Devínom, aby aj táto mestská časť mohla byť obsluhovaná MHD. Veríme, že v krátkom čase sa aj všetci evakuovaní budú môcť vrátiť do svojich domovov.

Situáciu v blízkosti Dunaja a Moravy naďalej monitorujeme, všetky dostupné zdroje nášho Komunálneho podniku a bezpečnostných zložiek sú však odteraz k dispozícii najmä na odstraňovanie škôd. Obyvatelia Bratislavy si už mohli všimnúť, že k popadaným stromom sa naši terénni pracovníci už vracajú, orezávajú ich a postupne odstraňujú. Cieľom je čo najskôr vyčistiť mesto od konárov, nánosov blata, kameňov a uvoľniť ulice pre nevyhnutné opravy mestského, či aj osobného majetku Bratislavčanov. Do normálu sa vracia aj naša MHD. Nové obmedzenia dopravy by už nemali pribúdať, s výnimkou odstraňovania protipovodňových hrádzí a bariér, keď nám to povodňová situácia dovolí.

Postupne tiež začíname vyčísľovať spôsobené škody, pritom už teraz ich rátame v miliónoch eur. Okrem tých na pohľad zjavných, ako sú popadané stromy a zničený mobiliár, potrebujeme preveriť aj statiku zasiahnutých mostov a lávok a zosumarizovať všetky poškodené a podmyté cesty a chodníky. Nie je ich málo. Obávame sa, že veľké škody sa objavia hlavne v bratislavskom lesoparku, keďže pohyb v ňom bol počas uplynulých dní obmedzený a spád vody veľký. Bezpečný pohyb v ňom však nie je ani dnes, mnohé stromy majú značne podmáčané korene a môžu padať aj bez náporov vetra. Odporúčame preto z bezpečnostných dôvodov sa našim parkom aj mestským lesom ešte stále vyhnúť.

Ceníme si včerajší verejný prísľub predsedu vlády finančne prispieť postihnutým samosprávam a našou prioritou v tomto prípade bude sanácia nestabilného svahu na Devínskej ceste. Zosuvy pôdy sa tu opakujú pri každej povodňovej situácii a táto prakticky jediná spojnica Devína s mestom musí aj pri takýchto situáciách zostať do poslednej možnej chvíle priechodná. K našim prioritám určite pribudnú aj obľúbené miesta Bratislavčaniek a Bratislavčanov na oddych a rekreáciu, ako je bratislavská ZOO a už spomenutý lesopark.

Chceme veľmi pekne poďakovať predovšetkým Bratislavčankám a Bratislavčanom, za trpezlivosť a ochotu pomáhať nám aj sebe navzájom. Často práve táto pomoc bola rozhodujúca a odvrátila ďalšie možné škody.

Ďakujeme kolegom a kolegyniam na magistráte a tiež našim mestským podnikom a organizáciám, najmä Komunálnemu podniku, Dopravnému podniku, Mestským lesom a ZOO. V posledných dňoch si veľa neoddýchli a ďalšia práca na odstraňovaní škôd ich ešte čaká.

Ďakujeme starostkám, starostom a zamestnancom miestnych úradov, ktorí celé hodiny trávili v teréne so svojimi občanmi, na krízových štáboch, prípravou opatrení a vybavovaním najrôznejšej pomoci.

V neposlednom rade ďakujeme zúčastneným štátnym zložkám, najmä polícii, hasičom, vojakom, záchranárom, vodohospodárom. Naša spolupráca v teréne bola, ako obvykle, výborná. Sme radi, že keď ide o životy, zdravie a ochranu majetku našich občanov, dokážeme sa povzniesť nad rozdiely a byť tu hlavne pre nich.

A keďže nie sme v Európe izolovaní a v problémoch s počasím sme neboli sami, v tejto chvíli myslíme aj na našich susedov a kolegov v Česku, Rakúsku, Poľsku, Rumunsku. Povodne v ich krajinách boli extrémne, materiálne škody obrovské a ešte stále nie sú za vodou.

Zdieľať