Životné prostredie

Bratislavský Climathon cieli na efektívnejšie zvládanie prívalových dažďov

1.10.2024

Už o necelý mesiac sa v hlavnom meste Slovenska uskutoční 5. ročník Climathonu Bratislava - najväčšieho mestského hackathonu na Slovensku, ktorý pomáha Bratislave stať sa atraktívnejšou a príjemnejšou. Počas víkendu 25. – 27. októbra 2024 budú účastníci podujatia vymýšľať vhodné odpovede na problémy, ku ktorým má mesto dáta, no zatiaľ nemá riešenie. Organizátori pozývajú všetkých nadšencov, aby sa prihlásili.

Magistrát hlavného mesta Bratislavy súťažiacim každoročne ponúka témy, ktoré ho najviac trápia. Jednou z nich je aj hľadanie spôsobu ako občanom atraktívne vizualizovať výsledky výskumov a štúdií Metropolitného inštitútu Bratislavy či vytvorenie efektívnejšieho systému evidencie recyklovaných tovarov v mestskej organizácii KOLO. Hlavné mesto hľadá spôsoby ako zlepšiť mestské služby cez dátovú analýzu.

“Rozhodujeme sa pri tom na základe dát, nechávame sa inšpirovať tým, čo hovoria odborníci a zároveň aj naši obyvatelia a obyvateľky,” vysvetľuje Matúš Vallo, primátor Bratislavy. Rezonujúcou témou je v súčasnosti aj snaha zlepšovať vodozádržné opatrenia, pri ktorých by sa mesto vyhlo lokálnym povodniam a zároveň uchovalo čo najviac vlahy pre obdobia sucha.

Do blížiaceho sa víkendového podujatia sa môžu prihlásiť nadšenci z celého Slovenska aj mimo neho, ktorí majú schopnosť analyzovať komplexné datasety, tvoriť užívateľsky príjemné riešenia, či manažovať projekty. Záujemcovia sa môžu dozvedieť viac a prihlásiť sa na webe Climathon Bratislava ↗︎.

"Climathon je skvelá príležitosť pre rozvoj a zviditeľnenie talentovaných ľudí, spája v sebe inovácie, technológie, dáta a oblasť klimatickej zmeny a jej dopadu na mestá,“ hovorí Uwe Nagel zo spoločnosti Swiss Re Slovensko, ktorá podporuje Climathon. "Vďaka odhodlaným jedincom, ktorí počas Climathonu spoločne hľadajú riešenia na výzvy Bratislavy, veríme v možnosť pozitívnej transformácie,“ dodáva Michal Weis, výkonný riaditeľ IBL Software Engineering, ďalší partner podujatia.

Climathon Bratislava je určený každému nadšencovi, ktorý má záujem v hlavnom meste niečo zmeniť. Spravidla sa hlásia tímy z úplne odlišných prostredí od stredoškolákov až po profesionálov. „Každý rok vidíme obrovskú ochotu pracovať na inovatívnych riešeniach na strane účastníkov i skúsených mentorov a expertov z oblasti ochrany klímy, analýzy dát, či riadenia samosprávy,” hovorí Eva Šimeková, associate partnerka poradenskej spoločnosti v oblasti inovácií CIVITTA.

Na tvorcov víťazného nápadu čakajú finančné ceny v celkovej hodnote 10 000 eur. Climathon už piatykrát organizuje Magistrát hlavného mesta Bratislavy a spoločnosť CIVITTA. Jeho hlavnými partnermi sú spoločnosti Swiss Re a IBL Software Engineering. Climathon Bratislava je súčasťou globálnej série podujatí, ktoré v Európe zastrešuje Európsky inovačný a technologický inštitút - EIT Urban Mobility a Climate KIC. V súčasnosti Climathony organizuje viac ako 140 miest z 56 krajín sveta.

Zdieľať