Finančná podpora

Bratislavu v modernizácii podporí svetová filantropická poradenská spoločnosť Bloomberg Associates

28.7.2023

Bratislava uzavrela zmluvu na bezplatné poradenstvo so spoločnosťou Bloomberg Associates ↗︎. Ide o poradenské oddelenie filantropickej organizácie Bloomberg Philanthropies, ktorá zahŕňa všetky charitatívne dary jej zakladateľa Michaela R. Bloomberga s cieľom zabezpečiť lepší a dlhší život pre čo najväčší počet ľudí na celom svete. Spoločnosť Bloomberg Associates, ktorá bola spustená v roku 2014, poskytuje vybraným mestám prvotriedne odborné znalosti, úplne zadarmo, s cieľom zlepšiť kvalitu života obyvateľov. Cieľom spolupráce s Bratislavou je rozvoj strategických projektov mesta vrátane dopravy, verejného priestoru a efektívneho chodu magistrátu a jeho digitalizácie.

Bloomberg Associates pracovala s mestami ako Paríž, Miláno či Los Angeles. Bratislava je prvým mestom nášho regiónu, ktoré bude čerpať z ich svetových skúseností a rovnako 20. mestom v rámci celého sveta, ktoré od roku 2014 takúto podporu získalo.

„Ako architekt a aktivista som obdivoval starosta New Yorku, Mikea Bloomberga a jeho tím. Na vlastnej koži som zažil pozitívne zmeny, ktoré spoločne za 12 rokov dokázali. Od oživenia verejných priestorov malými zásahmi až po revolúciu udržateľnej mobility. Jeho administratíva priniesla obrovské množstvo pozitívnych zmien, ktoré New York rozvíja aj dnes. Som hrdý, že ich podporu získala aj Bratislava,” hovorí primátor Matúš Vallo.

„Bratislava vynikla v našom dlhom zozname perspektívnych miest a sme radi, že sme s bratislavským magistrátom podpísali zmluvu o konzultáciách,“ povedal George Fertitta, generálny riaditeľ Bloomberg Associates. „Tešíme sa na spoluprácu s dynamickým lídrom, primátorom Matúšom Vallom a jeho talentovaným tímom na magistráte, ktorá veríme že pomôže dosiahnuť ambiciózne ciele a vytvorí tak trvalú pozitívnu zmenu pre mesto a jeho obyvateľov.“

Tím Mikea Bloomberga stavia svoje rozhodnutia na dátach, pričom čerpá zo skúseností z celého sveta a prispôsobuje ich miestnemu kontextu. Tento celosvetovo uznávaný tím odborníkov Bloomberg Associates poskytne Bratislave jedinečné poradenstvo v deviatich oblastiach:

Správa kultúrneho majetku Ekonomický rozvoj Manažment a komunikácia Médiá a digitálne stratégie Mestská integrita Sociálne služby Udržateľnosť Doprava Mestské plánovanie

Konzultanti budú úzko spolupracovať s expertnými tímami Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy a Metropolitného inštitútu Bratislava aj na riešeniach boja proti klimatickým zmenám, využívaní potenciálu verejných priestorov a bratislavských brownfieldov či nových cyklotrás. Aby sa navrhované zmeny a opatrenia dali robiť rýchlo a efektívne, súčasťou poradenstva je tiež ďalšie zefektívnenie chodu magistrátu a jeho digitalizácia.

Bratislava už v minulosti získala podporu od Bloomberg Philanthropies. V roku 2019 sa primátor hlavného mesta, Matúš Vallo, zúčastnil tretieho ročníka Bloomberg Harvard City Leadership Initiative ↗︎ a v roku 2022 Bratislava získala grant Bloomberg Asphalt Art Initiative ↗︎ na podporu zvyšovania bezpečnosti chodcov v celom meste.

Zdieľať