Podujatia

Návrat legendárneho člnkovania na Železnú studničku

25.9.2024

Mestské lesy po rokoch vracajú tradíciu člnkovania na 4. rybník, pri Partizánskej lúke. Komplexne a citlivo sme zrekonštruovali zanedbanú lodenicu v pamiatkovej zóne. Táto slúži ako zázemie pre člnkovanie a nástupný bod, kde si môžu návštevníci loďku zapožičať. Spolu je k dispozícii 6 ks lodičiek.

História člnkovania má na Železnej studničke už viac ako storočnú tradíciu a sme veľmi radi, že túto tradíciu vraciame verejnosti. Jazerá na Železnej studničke boli vybudované v roku 1846 na pohon deviatich mlynov na Vydrici. Historické maľby a fotografie ukazujú, že aj pred vyše 100 rokmi tu bolo člnkovanie obľúbenou činnosťou.

Železná studnička a Partizánska lúka sú najviac navštevované destinácie v Mestských lesoch, do ktorých údržby a citlivého rozvoja investujeme najviac energie aj finančných zdrojov. Po rekonštrukcii bufetu, sme vybudovali aj pobytové schody na rybníku, obnovili tri altánky, opravili ohniská aj vzácnu historickú pamiatku Božia muka pri mlyne Klepáč.

Od začiatku septembra sme spustili aj skúšobnú fázu požičiavania lodičiek na rybníku.

Praktické informácie a otváracie hodiny:

Prevádzková doba je do konca októbra, každú sobotu a nedeľu, od 10:00 do 18:00. V októbri sa už skorej stmieva, preto bude skrátená do 17:00. Cena prenájmu člnkov je 5€/polhodina, kapacita lodičky sú 4 osoby. Člnkujúci nesmú byť pod vplyvom alkoholu. Záchrannú vestu a ostatné potrebné veci dostanete na mieste. Je možné ísť na čln aj so psom. Zatiaľ je možné platiť len v hotovosti.

Jesenná rekreačná sezóna býva v lesoparku veľmi silná a bude nám slúžiť ako indikátor záujmu o túto atrakciu. V prípade úspechu u návštevníkov, budeme člnky požičiavať počas celej rekreačnej sezóny v budúcich rokoch.

O Mestských lesoch v Bratislave:

Spravujú vyše 3.000 hektárov lesa, vo vlastníctve Hlavného mesta SR. Patria sem obľúbené miesta ako Partizánska lúka, Železná studnička, Kačín, Kamzík či Horáreň Krasňany. Okrem vytvárania vhodných podmienok na rekreáciu obyvateľov sa zameriavajú aj na podporu ochrany prírody, ekovýchovu pre deti a šetrnú formu lesného hospodárstva.

Zdieľať