Mestské organizácie

OLO otvára KOLO – Bratislavské centrum opätovného použitia už 11.11. Obnovený priestor ponúka aj novinky ako oddychovú zónu, dielňu či stály SWAP rastlín

19.10.2023

Odvoz a likvidácia odpadu a.s. (OLO) v spolupráci s Hlavným mestom otvárajú po májovom požiari KOLO – Bratislavské centrum opätovného použitia. Návštevníčky a návštevníkov čaká obnovený priestor plný nevyužívaných, no stále pekných a funkčných vecí, komunitná osvetová miestnosť či obľúbená okrúhla knižnica. Najväčšie slovenské re-use centrum sa znovu otvára už v sobotu, 11.11. o 10:00, na pôvodnej adrese Pestovateľská 13.

KOLO – Bratislavské centrum opätovného použitia zasiahol v máji 2023 požiar, ktorý zničil vybavenie prevádzky, sklad a všetky predmety určené na opätovné použitie. ,,KOLO sa veľmi rýchlo po otvorení stalo pre mnohých z nás srdcovou záležitosťou a čarovným miestom. Sme nesmierne vďační za neuveriteľné množstvo podpory, ktoré sa nám dostalo po májovom požiari zo všetkých strán a ktoré nám pomohlo postaviť sa znovu na nohy. KOLO je viac ako len priestor. KOLO je silná a krásna myšlienka, ktorú nemôže zničiť ani požiar,” hovorí Ivan Sokáč, generálny riaditeľ OLO. Po letnej rekonštrukcii prinesie KOLO hneď niekoľko noviniek.

Okrúhla knižnica či osvetová miestnosť patria medzi stálice KOLO. Novinkami sú oddychová zóna, dielňa a stabilný SWAP rastlín

„Čo sa nám podarilo v KOLO zachovať, sú nielen jeho základné funkcie, ale aj dobrá energia a atmosféra, ktoré mali návštevníčky a návštevníci tak radi. Medzi naše stálice patrí osvetová miestnosť, ktorá je obľúbeným komunitným priestorom pre všetkých. Chystáme rôzne upcyklačné workshopy, edukatívne prednášky či výstavy umenia z odpadu. Police budú opäť plné pekných a funkčných vecí, ktoré nám Bratislavčanky a Bratislavčania nosili počas celého leta, za čo im ďakujeme,“ dodáva Martina Čechová, manažérka cirkulárnej ekonomiky OLO.

V znovuotvorenom KOLO pribudne oddychová zóna so sedacími vakmi od WAKIVAKY z recyklovaných bannerov OLO, stabilný SWAP rastlín a  dielňa na opravu poškodených vecí. Návštevníčky a návštevníci sa od začiatku budúceho roku môžu tešiť na dlho očakávané oddelenie vybraných elektrospotrebičov. Druhé KOLO bude po novom evidovať predmety elektronicky – pri vstupe a výstupe predajne, čo môže urýchliť obsluhu pri pokladni. Zmena nastala aj v systéme príspevkov za jednotlivé predmety. Zatiaľ, čo pôvodne fungovalo KOLO na rozpätí odporúčaných príspevkov, po novom bude každý predmet označený QR kódom s pevnou výškou príspevku.

KOLO sa otvára už 11.11. o 10:00. Plní aj funkciu zberného miesta a bude otvorené šesť dní v týždni

Priestor KOLO sa nachádza v areáli OC KORZO na Pestovateľskej 13. Je situovaný pri nákupných centrách Avion a IKEA. V blízkosti sa nachádza MHD zastávka Avion – IKEA (autobus č. 61 a 96), a zároveň majú návštevníci KOLO možnosť parkovania v areáli OC Korzo.

KOLO – Bratislavské centrum opätovného použitia bude znovuotvorené od 11. novembra 2023, a to šesť dní v týždni. V utorok až piatok sú návštevníci vítaní od 10:00 do 18:00 a počas víkendov od 10:00 do 17:00. V pondelky bude KOLO zatvorené.

Návštevníci si môžu z KOLO nielen odniesť rôzne druhy predmetov, ale aj priniesť tie, ktoré už v domácnosti nepotrebujú. Funkciu zberného miesta plní KOLO počas riadnych otváracích hodín. Zoznam predmetov, ktoré KOLO prijíma/neprijíma je na stránke OLO ↗︎.

Zdieľať