Podujatia

„Otváraniobranie 2024” pokračuje

7.6.2024

Koncom mája dostali Bratislavčanky a Bratislavčania nový Skatepark Janka Kráľa. Týždeň na to mohli deti osláviť svoj medzinárodný deň vo vynovenom parku na Dunajskej. A pokračujeme ďalej. Už túto sobotu (8.6.2024) otvárame nový Park Legionárska a v nedeľu (9.6.2024) ďalší nový Park Kazanská. Bratislava má mnohé neprehliadnuteľné ikonické stavby ako Rozhlas, Michalskú vežu, Most SNP či mimoriadne obľúbenú fontánu Družba na Námestí slobody. Ale charakter mesta vytvárajú aj menej nápadné, no rovnako dôležité miesta, v ktorých sa ľudia cítia dobre. Rôzne zákutia, námestia, záhrady, parky, vnútrobloky…Snahou magistrátu je takéto miesta zveľaďovať, obnovovať aj vytvárať, čoho dôkazom je aj otváranie spomínaných nových verejných priestorov.

Živé miesta sú priestory, kde sa cítime dobre

„Funkčný verejný priestor je jednou z najdôležitejších súčastí mesta, dáva priestor rásť rôznym komunitám, výrazne zlepšuje kvalitu nášho života, tvorí základ toho, ako naše mesto spolu zažívame a ako nám v ňom fungujú vzťahy. Práve preto sme spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy ešte v roku 2021 rozbehli Program obnovy verejných priestorov Živé miesta. S obnovou verejných priestorov tak prinášame viac miest, kde budeme radi spolu tráviť čas a kde sa budú bez problémov pohybovať všetci, od malých detí až po tých skôr narodených. Mesto tak ožíva. A my s ním. Aj po nás, tak ako po predchádzajúcich generáciách, tu zanecháme pre Bratislavčanky a Bratislavčanov budúcnosti niečo pekné, zdravé a funkčné,” hovorí primátor hlavného mesta Bratislavy, Matúš Vallo..

Skatepark Janka Kráľa

Zanedbané miesto pod Mostom SNP v Bratislave magistrát zmenil na jeden z najväčších skateparkov na Slovensku, v ktorom môžu jazdiť okrem skateboardistov aj BMX, inline-isti a kolobežkári. Tento unikátny priestor má potenciál byť ďalším vyhľadávaným a obľúbeným verejným miestom, plným komunitného života a pohybu, ktorý prispeje ku kvalite života Bratislavčanov a Bratislavčaniek. Nový Skatepark Janka Kráľa sa nachádza na výbornom mieste, v centre mesta, obklopený zeleňou, v blízkosti viacerých cyklotrás a liniek MHD. Rôzne komunity tu nájdu miesto, kde sa môžu vďaka ochrane mostu stretávať aj počas dažďa a vďaka obnoveniu osvetlenia v pôvodných mostných nikách môže byť nový areál plný života aj po zotmení.

Park Dunajská

Na Deň detí ožil ďalší obnovený verejný priestor z našich Živých miest, niekdajšia Vešeléniho záhrada na Dunajskej. Revitalizácia parku priniesla nové dopadové plochy aj kvalitné herné prvky pre deti, mobiliár a osvetlenie. Vytvorili sme “detskú vodnú hru” s vodozádržnou funkciou. K existujúcej vzrastlej zeleni sme doplnili trvalkové záhony, ktoré skrášľujú priestor, zlepšujú vsakovanie vody a podporujú rozmanitejší biotop. Zeleň doplnil aj intenzívny pobytový trávnik. Výsledkom obnovy je príjemný atraktívny park v centre mesta na trávenie voľného času s deťmi.

“Bola radosť pri otvorení parku sledovať, ako si tento priestor ľudia spoločne užívajú. Skrátka, vizualizácie sú pekné, ale ešte krajšie je, ako v obnovených priestoroch reálne fungujú deti, rodiny, komunity. Preto som veľmi rád, že sa nám od rozbehnutia programu obnovy verejných priestorov Živé miesta podarilo takto oživiť už viac ako dvadsať priestorov naprieč Bratislavou,” povedal primátor hlavného mesta, Matúš Vallo.

Park Legionárska

Už túto sobotu (8.6.2024) dostanú Bratislavčanky a Bratislavčania ďalší nový park na Legionárskej. Neurčitý priestor na Legionárskej sme zmenili na príjemný parčík na posedenie a šport, ktorý bude krásny najmä počas jari, keď 50 vzrastlých sakúr zakvitne naružovo.

V parčíku na Legionárskej sme zrealizovali terénne úpravy, doplnili výsadbu, vytvorili nové pešie chodníky, doplnili sme osvetlenie, zveľadili sme aj predpolie sochy s bustou Sama Chalupku, novinkou je aj multifunkčné ihrisko, ktorým reagujeme na nedostatok exteriérových športovísk v okolí. Zmenou je, že voľný výbeh pre psíky po novom nie je v celom parku, ale vo vyhradenom venčovisku s hracími prvkami. Rozšírili sme aj priestor na čakanie za zastávkou MHD a tiež opravili chodník od Kmeťovho námestia popri internáte. Paralelne s Radlinského ulicou tiež pribudol drevený palubový chodník tak, aby sme ochránili koreňové sústavy existujúcich vzrastlých stromov. Lokálnym partnerom obnovy parku na Legionárskej je Slovenská technická univerzita.

Park Kazanská

V nedeľu (9.6.2024) otvárame ďalší nový park Kazanská vo Vrakuni. Dlhodobo zanedbanú verejnú plochu na križovatke Kazanskej a Čiernovodskej sme zmenili na atraktívny verejný priestor s množstvom zelene. Kým park poslúži na trávenie voľného času a tranzit, plocha vedúca k zdravotnému stredisku umožní organizáciu príležitostných trhov. Povrch parku tvorí mlat, ktorého plochu dopĺňajú novo vysadené stromy, nachádza sa tu aj atypický mobiliár, ktorý poslúži ako sedenie a zaujímavý vizuálny doplnok priestoru. Revitalizácia priniesla aj rekonštrukciu a doplnenie verejného osvetlenia, stojanov na bicykle, odpadkových košov a lavičiek.

Zdieľať