Mestské organizácie

Veľká oprava tradičných besiedok v lesoparku

25.10.2024

Počas jesennej sezóny dali Mestské lesy do užívania návštevníkom lesoparku 6 nových, tradičných drevených besiedok, ako aj komplexne vynovený veľký altán, pri rozhľadni na Americkom námestí.

Pokračuje tak postupné zlepšovanie podmienok na rekreáciu, oddych a šport v prírode s cieľom urobiť z bratislavského lesoparku najlepší rekreačný areál v regióne. Každoročne sa dopĺňajú miesta na opekanie a obnovujú sa aj pôvodné drevené besiedky. Ku každej tiež pribudlo bezpečné ohnisko v našom novom štandarde, s tromi nízkymi lavicami a komfortným sedením so stolom.

Vraciame sa k tradícií a besiedky budujeme s klasickým dreveným šindľom, ktorý bol pre ne pred 40.rokmi typický a neskôr sa bohužiaľ nahrádzal nevzhľadnou asfaltovou krytinou.

Zrekonštruované a nové besiedky nájdete:

  1. Za mlynom Klepáč (Železná studnička)
  2. Na lúke oproti 3.rybníku (Železná studnička)
  3. Na lúke nad Kĺzavou ulicou (Kramáre)
  4. Na Americkom námestí (Kamzík)
  5. Pri Malom Draždiaku (Lesopark Petržalka)
  6. Nad Horárňou Krasňany (Pekná cesta)

Okrem klasických besiedok Mestské lesy komplexne vynovili veľký altán na lúke pri rozhľadni pod Kamzíkom. Na obľúbený starý prístrešok spadol počas silného vetra strom. Nový altán má väčší pôdorys a strechu z dreveného šindľa s tromi vežičkami a bol kompletne postavený šikovným zamestnancom organizácie.

Na altánky sa snažíme maximálne využiť aj naše lokálne drevo, najmä dub na základové podvaly a sedenie k ohniskám a stojky zo suchých smrekov na vnútornú konštrukciu. Stromy, ktoré v tejto oblasti rástli, tak naďalej slúžia návštevníkom lesa v inej forme.

Tradícia a symbol lesoparku

Jednoduchú drevenú besiedku môžeme považovať za jeden z najvýraznejších symbolov bratislavského lesoparku.

Besiedky začali v lesoch pribúdať v 70.tych rokoch, v časoch veľkého lesoparku, ktorý zahŕňal výrazne väčšie územie ako dnes. Besiedky mali jednoduchú konštrukciu s päťhranovým pôdorysom, vnútri sa nachádzali lavice na sedenie a stôl na krájanie potravín, alebo konzumáciu občerstvenia. Zvyčajne sa umiestňovali na lúky s ohniskami a pri turistických chodníkoch. Slúžili na krátky oddych počas výletu, občerstvenie, aj ako úkryt pred slnkom a ľahkým dažďom.

Po roku 1989 sa lesy vrátili pôvodným majiteľom, rekreačná funkcia často ustúpila hospodárskemu využívaniu lesov a aj tradičné besiedky začali bez potrebnej údržby postupne chátrať. Mnohé zanikli úplne a nájdeme ich zaznačené iba v starých mapách, či v spomienkach pamätníkov. Iné ešte stoja obrastené lesom, zabudnuté.

Mestské lesy v Bratislave na rekreačnú funkciu však nikdy nerezignovali, naopak snažíme sa ju posilňovať. Posledné roky sa preto intenzívne venujeme aj opravám besiedok.

O Mestských lesoch v Bratislave:

Spravujú vyše 3.000 hektárov lesa, vo vlastníctve hlavného mesta SR. Patria sem obľúbené miesta ako Partizánska lúka, Železná studnička, Kačín, Kamzík či Horáreň Krasňany. Okrem vytvárania vhodných podmienok na rekreáciu obyvateľov sa zameriavajú aj na podporu ochrany prírody, ekovýchovu pre deti a šetrnú formu lesného hospodárstva.

Zdieľať