Správa mesta

Vyhlásenie členov Komisie pre kultúru, médiá a ochranu kultúrneho dedičstva hlavného mesta Bratislavy k dianiu v rezorte kultúry

9.8.2024

Vážená pani ministerka, Martina Šimkovičová.

My, poslanci a poslankyne Mestského zastupiteľstva v Bratislave, hlavnom meste Slovenskej republiky, zvolení v riadnych komunálnych voľbách v roku 2022, ako aj ostatní odborní členovia Komisie pre kultúru, médiá a ochranu kultúrneho dedičstva, sa na Vás obraciame s výzvou, aby ste vážne prehodnotili svoje zotrvanie na poste ministerky kultúry a aby ste odstúpili.

Bratislava, okrem toho, že je hlavným mestom Slovenskej republiky, sa považuje za jeden z najsilnejších kultúrnych bodov na mape Slovenska. Konajú sa tu veľké aj malé podujatia, mnohé z nich s medzinárodnou účasťou či so zahraničnými partnermi. Sídlia tu všetky najdôležitejšie kultúrne inštitúcie, ktoré ovplyvňujú kultúrny život celej krajiny, ale aj život obyvateľov mesta.

Pre Bratislavu chceme budúcnosť, ktorá myslí na kultúru.

Po mnohých rokoch má Bratislava schválený strategický dokument Koncepcia udržateľného rozvoja kultúry Bratislava 2030 - DEKÁDA PRE KULTÚRU KULTÚRNA BRATISLAVA 2030. Tento dokument vznikal od roku 2020 a predstavuje prvý komplexný strategický pohľad na Bratislavu v oblasti kultúry, pričom reaguje na deficity v kultúre, ktoré vznikali desaťročia. Koncepcia vznikla v spolupráci s vyše 150 kultúrnymi a komunitnými aktérmi, zapojilo sa do nej viac ako 5000 respondentov, obyvateľov a obyvateliek mesta.

Aktuálne sme v treťom roku napĺňania „dekády“, dôležitá je však udržateľnosť aktivít, ako aj udržateľnosť záväzkov, ktoré si mesto v oblasti kultúry stanovilo. Materiál definuje, ako chceme pracovať s kreatívnym potenciálom mesta, ako zapojíme obyvateľstvo a komunity do jeho kultúrneho života, ako budeme koncepčne pracovať s dielami vo verejnom priestore, ako zlepšíme služby a ponuku mestských kultúrnych inštitúcií. Sme presvedčení, že z Bratislavy sa týmto stáva rozpoznateľné európske mesto so silnou značkou a identitou.

Vážená pani ministerka, toto všetko je možné uskutočniť aj vďaka inštitúciám, ktorých zriaďovateľom je Ministerstvo kultúry a ktoré sídlia na území hlavného mesta. Hlavné mesto je rovnako sídlom nezávislých kultúrnych organizácií rôznych veľkostí pôsobiacich nielen v Bratislave, ale aj po celom Slovensku.

Či už ide o Kunsthalle na najväčšom námestí v meste, alebo Bibianu - Medzinárodný dom umenia pre deti. Nemôžeme vynechať ani programy Slovenského národného divadla alebo ponuku podujatí v čerstvo zrekonštruovanej Slovenskej národnej galérii. Nezabúdame ani na kultúrne pamiatky či pamätihodnosti, akými je napríklad aj hrad Devín – národná kultúrna pamiatka vo vlastníctve mesta. Všetky tieto inštitúcie sú mohutnou súčasťou identity hlavného mesta a prinášajú do jeho života nevyčísliteľné hodnoty. Zároveň sa všetky dlhodobo snažia vykročiť na medzinárodnú scénu tak, aby sme sa nimi mohli pochváliť, a prilákať prostredníctvom ich programov domácu ale najmä zahraničnú klientelu. Čím väčší záujem, tým väčšia šanca na udržanie a rozvíjanie kvalitných programov.

Všetky dostupné ukazovatele potvrdzujú, že sa im to v našom meste darí. Aj vďaka intenzívnej a systematickej spolupráci s hlavným mestom, mestskými časťami a ich organizáciami. Ale najmä vďaka vytrvalosti a odhodlanosti ľudí, ktorí ich doteraz viedli a ktorí dokázali aj v ťažkých obdobiach svoje odborné a manažérske zručnosti.

Hovoríme o Zuzane Liptákovej, ktorá vzišla z výberového konania v roku 2022 a za krátky čas svojho pôsobenia konečne zmenila fungovanie projektov “Bienále ilustrácií Bratislava” alebo “Najkrajšie knihy Slovenska”.

Hovoríme o pedagógovi a kurátorovi Jenovi Kratochvílovi, ktorý uspel v roku 2021 v transparentnom výberovom konaní a postupne budoval najmladšiu slovenskú kultúrnu inštitúciu Kunsthalle, aké majú takmer všetky európske hlavné mestá.

Hovoríme o Matejovi Drličkovi, riaditeľovi Slovenského národného divadla, pod ktorého vedením sa divadlo ako národná inštitúcia rozvíjalo profesionálne aj umelecky. SND dokázalo pod jeho vedením osloviť svoje publikum mnohými inovatívnymi spôsobmi a aj vďaka tomu dosahuje najvyššiu návštevnosť v histórii.

Hovoríme o Alexandre Kusej, riaditeľke Slovenskej národnej galérie, držiteľke Ceny primátora 2023, ktorá svojim neúnavným konaním a angažovaním sa viackrát potvrdila, že aj v časoch viacerých súbežných kríz existujú východiská v prospech verejného záujmu, ak sa dokážeme rozhodovať statočne. Obnova a rozvoj Slovenskej národnej galérie prinavrátili Bratislave, celému Slovensku a domácim aj zahraničným návštevníčkam a návštevníkom všetkým dostupný verejný priestor najvyššej kvality.

Hovoríme tiež o pracovníkoch a pracovníčkach inštitúcií ako RTVS (STVR), Fond na podporu umenia a Audiovizuálny fond, v ktorých neodborné a politicky motivované nominácie ohrozujú kvalitatívne štandardy práce a negatívne vplývajú na spoločenskú a kultúrnu realitu na Slovensku.

Sme presvedčení, že kvalitná a dostupná ponuka kultúrnych služieb pre všetkých ľudí v hlavnom meste, vrátane jeho návštevníkov zo zahraničia, zabezpečuje kvalitný život. Zároveň však rozvíja jeho kreatívny potenciál postavený na ľuďoch a odvetviach a buduje tak vyššiu konkurencieschopnosť celého mesta či krajiny.

Bratislava už teraz vďaka napĺňaniu strategických cieľov ponúka rozpoznateľnú tvár sebavedomého kultúrneho mesta, ktoré je v medzinárodnom kontexte jedinečné.

Vážená pani ministerka,

krátky prehľad odvolaných riaditeľov ukazuje, že bez kvalitných odborníkov a odborníčok nikto, ani Vy, našu kultúru, našu krajinu neposuniete vpred.

Slovensko, teda my všetci, sa aj kvôli Vášmu konaniu stáva po rokoch úsilia tisícov žien a mužov opäť ozajstnou “čiernou dierou”. Zahodili ste príležitosť nadviazať na úspechy, ktoré zaručujú odborníci vybratí v transparentných výberových konaniach a ktorí sú dnes oceňovaní doma aj v zahraničí.

Vaše barbarské útoky na ľudí, vďaka ktorým sa Slovensko a Bratislava stali zaujímavou destináciou aj pre všetkých, Vám zabezpečí čestné miesto medzi “ministrami hanby”. A tak málo stačilo, aby ste boli úspešná a oceňovaná: stačilo sa postaviť za výnimočnú prácu ľudí, pracujúcich v segmente kultúry.

Vyzývame Vás, pani ministerka, aby ste skončili s deštrukciou slovenských kultúrnych inštitúcií a odstúpili z postu ministerky kultúry. Uvoľnite miesto človeku, ktorý je rozhľadený, ochotný spolupracovať a transparentne komunikovať. Aktuálne Ministerstvo kultúry čelí mnohým veľkým a zložitým výzvam. Preto by ho mal viesť niekto, kto problematike rozumie a neškodí ľuďom a inštitúciám, ktoré má zastupovať či reprezentovať.

Zároveň vyzývame kultúrne inštitúcie zriaďované mestom Bratislava, ale aj v iných mestách a obciach, aby sa nenechali zastrašiť, aby sa nebáli vyjadriť svoj nesúhlas s krokmi súčasného vedenia Ministerstva kultúry a bez obáv zvážili vstúpenie do štrajkovej pohotovosti.

Za Komisiu pre kultúru, médiá a ochranu kultúrneho dedičstva Mestského zastupiteľstva Hlavného mesta SR Bratislavy podpísaní:

Ing.arch. Lucia Štasselová, Ing. Matej Vagač, JUDr. Jana Jakubovič, Mgr.art. Dana Kleinert, MUDr. Jakub Vallo, MPH, Mgr.et Mgr. Marek Machata, Mgr. Viktor Blaha, Mgr. Michal Brat, PhD., Mgr. Zuzana Pastirčák Duchová, PhD., Mgr.art. Nick Kollár, Ing. Katarína Šimončičová