Parkovanie

Výnosy z PAAS už investujeme do bratislavských ulíc

24.10.2024

Vďaka výnosom z regulovaného parkovania PAAS môžeme budovať nové parkoviská, parkovacie domy aj rekonštruovať ulice.

Dnes už vieme, že hlavný cieľ systému PAAS - zlepšiť dostupnosť parkovania pre rezidentov tam, kde reálne bývajú - funguje a obyvateľky a obyvatelia v trinástich zónach PAAS, ktoré sme od 2022 zaviedli, potvrdzujú, že skutočne sa im parkuje lepšie. A darí sa už napĺňať aj ďalší prísľub, že výnosy z parkovania budeme investovať späť do lepšej dopravy, parkovania a kvalitnejších ulíc.

Vybudovanie základnej infraštruktúry, ako napríklad príprava projektov, značenie zón, obstaranie parkomatov, informačných systémov a zabezpečenie kontroly znamenalo, že v prvých rokoch tieto počiatočné investície presahovali príjmy z parkovania. Už v roku 2023 bol ale systém natoľko zabehnutý, že po odrátaní nákladov na samotnú prevádzku PAAS, mohlo ísť do Fondu mobility približne 2,2 mil. eur. A práve tieto zdroje už tento rok investujeme späť do bratislavských ulíc.

• V Karlovej Vsi staviame rezidentský parkovací dom, ktorý by mal ísť do prevádzky v úvode budúceho roka. • Financujeme prípravu ďalších P+R aj rezidentských parkovacích domov pri Zoologickej záhrade, na Zlatých pieskoch, Saratovskej a Wolkrovej ulici. • Spustili sme nové P+R parkovisko pod Prístavným mostom a financujeme prípravu ďalšieho záchytného parkoviska Janíkov dvor. • Komplexne rekonštruujeme chodníky a komunikácie na prvom úseku Trenčianskej ulice. Rozbitý asfalt na chodníkoch meníme za kvalitnú bratislavskú dlažbu, vrátane poctivej debarierizácie. • Obstarali sme parkovacie zariadenia ako parkomaty, kamery a rampy pre vytvorenie ďalších parkovacích kapacít.

S rozširovaním PAAS zón v Bratislave budú postupne rásť aj príjmy, a tie prispejú k tomu, aby sa nám po Bratislave lepšie chodilo, jazdilo aj parkovalo.

Zdieľať