Premena Komenského námestia na parčík je dobrým príkladom premeny verejného priestoru. Víťazný návrh architektonickej súťaže predstavujeme verejnosti v pavilóne


Krajinársko-architektonickú súťaž na obnovu námestia vypísalo Hlavné mesto Bratislava, Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) a Generálny investor Bratislavy (GIB) na jar 2020. Zadanie pre súťaž vychádzalo okrem stavebno-technických podmienok aj z názorov a potrieb obyvateľov, ktorí sa zapojili do participácie. Minulý rok Metropolitný inštitút a hlavné mesto Komenského námestie oživili prvýkrát cez program počas letných mesiacov, vďaka čomu sme získali najmä od ľudí žijúcich v okolí alebo tých, čo prišli na program, vyše 1200 odpovedí na to, ako tento priestor dnes ľudia vnímajú, a čo by na tomto námestí chceli mať. Ľudia by na námestí chceli viac zelene, priestor na sedenie a komorný pokojný program.

„Bratislava sa má stať nositeľom najvyššej možnej kvality na všetkých úrovniach a verejný priestor je jedna z najdôležitejších oblastí. Architektonické súťaže sú najlepším nástrojom, ako nájsť odpovede na otázky, pričom teraz otázka znela, ako má vyzerať priestor na Komenského námestí. Som rád, že porota vybrala z návrhov ten, ktorý spĺňa všetky predpoklady urobiť tento priestor kvalitným a ktorý zohľadňuje návrhy obyvateliek a obyvateľov mesta. Riešenie prostredníctvom kvalitnej architektonickej súťaže v kombinácii so zapojením verejnosti je príkladom, ako chceme pretvárať verejné priestory v Bratislave,“ povedal primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Na Komenského námestí park za divadlom historicky existoval do sedemdesiatych rokov minulého storočia, no zanikol pri dostavbe Slovenského národného divadla.

Víťazný návrh rešpektuje výsledky participácie a na námestie vracia zeleň

Víťazný návrh reflektuje na požiadavky od ľudí, zároveň najlepšie reaguje na fakt, že pod časťou námestia existujú podzemné priestory patriace divadlu, čo výrazne obmedzuje možnosti, čo sa dá nad ne umiestniť – napríklad, nie je preto možné vysadiť vzrastlé stromy na celom území.

Odborná porota súťaže spomedzi 14 ateliérov vybrala v júni štyri tímy, z ktorých architekti a krajinní architekti počas leta pracovali na návrhu pre Komenského parčík.

 

N/A + GROSS. MAX. landscape architects + Daniel Lapšanský

Ing. arch. Michal Bogár, Ing. arch. Mária Bogárová, Ing. arch. Stanislav Ondruš, Ing. Alžbeta Ondrušová; spolupráca: Bc. Veronika Slaničanová, Viktor Kačmár, Ing. Miloš Klokner (statika), akad. soch. Viktor Oravec (výtvarné dielo)

Office110 architekti | Augustín, Hörmann, Kastel, Kopecký

Totalstudio | Tomáš Tokarčík, Aleš Šedivec + Andrej Badin, Andrea Veselá

 

V druhej etape spomedzi štyroch tímov porotu najviac presvedčil návrh od ateliéru totalstudio. Architekti z totalstudio stoja tiež za letným pavilónom na nádvorí Slovenskej národnej galérie, ktorý v roku 2012 získal ocenenie CE.ZA.AR v kategórii exteriér, sú tiež za obnovou parku na Belopotockého ulici v Bratislave.

Návrh podľa odbornej poroty najpresvedčivejšie odpovedá na výzvy zadania - nachádza správnu mieru civilnosti pri exkluzivite materiálov a prevedení, dobre reaguje na technické limity územia. Priestor členia jednoduchou, bielo lakovanou oceľovou konštrukciou, ktorá sa bude popínať zeleňou, ponesie osvetlenie alebo zavesené atrakcie. Za silné stránky návrhu porota považuje elementárnu, čitateľnú geometriu, civilnosť intervencie v danom prostredí a rovnováhu urbánnych a prírodných elementov.

Architekti námestie delia na dve časti s jednou zníženou pod úroveň okolia, na hrane vymedzujúcej zníženú plochu je priestor pre neformálne sedenie. Okrem popínavej zelene vytvárajúcej tieň nad priestorovou mriežkou, navrhujú priniesť na časť námestia bez podzemných priestorov vzrastlé stromy, ktoré námestie obkolesené fasádami budov príjemne zatieňujú a ochladzujú. Povrch na námestí je navrhnutý tak, aby privádzal dažďovú vodu do tej časti námestia, kde budú rastliny a kde bude môcť vsiaknuť.

Kým vznikne trvalé riešenie, dočasný pavilón už  prináša život na námestie

Počas leta bol povrch námestia lokálne opravený, namiesto šedého asfaltu na námestí umelec Pavol Bartoš namaľoval kresbu, ktorá priestor oživuje a zjednocuje.

Dočasný pavilón, ktorý tu pribudol, zostane na námestí do obdobia, kedy hlavné mesto  začne s jeho obnovou podľa návrhu vybratého v súťaži. Postupne jeho obvodové „steny” obrastú popínavé rastliny nasadené v kvetináčoch, a tým zároveň oddelia a vymedzia priestor námestia od ulíc Gorkého a Jesenského a vytvoria pokojnú zónu.

Pavilón je zložený z modulov tak, aby bol v budúcnosti použiteľný aj na iných miestach, ktoré bude chcieť mesto podobným spôsobom aktivovať.

 

Súvisiaci obsah

Komentáre