Šport

Mesto systematicky investuje do športu, teraz otvára nový Skatepark Janka Kráľa

24.5.2024

Zanedbané miesto pod Mostom SNP v Bratislave magistrát zmenil na jeden z najväčších skateparkov na Slovensku a už teraz vzbudzuje obdiv športovej verejnosti. Unikátny priestor na strategickom mieste má potenciál byť ďalším vyhľadávaným a obľúbeným verejným priestorom, plným komunitného života a pohybu, ktorý prispeje ku kvalite života Bratislavčanov a Bratislavčaniek. Vybudovanie skateparku zároveň potvrdzuje záujem vedenia mesta neustále investovať do rozvoja športovej infraštruktúry, a to napriek zložitej finančnej situácii. Nový skatepark mesto otvára verejným podujatím v sobotu 25. mája.

Bratislava má v ostatnom období za sebou miliónové investície do modernizácie existujúcej športovej infraštruktúry v prípadoch ako zimný štadión Harmincova, zimný štadión Ondreja Nepelu, Plaváreň Pasienky, kúpalisko Rosnička, revitalizácia Areálu zdravia Zlaté piesky, ale aj investície do nových športovísk ako napríklad práve nový Skatepark Janka Kráľa. Predpokladaná výška plánovaných investícií do športovej infraštruktúry na tento rok je v objeme vyše 3-mil. eur.

Veľkou príležitosťou pre rozvoj športu, ktorú Bratislava využíva, je aj implementácia športových prvkov do verejných priestorov, čo zasa možno vidieť napríklad v prípade 6 Cvičiek, ktoré sa tešia veľkej obľube Bratislavčanov a Bratislavčaniek.

Okrem investícií do infraštruktúry mesto podporuje aktívny životný štýl aj propagáciou a organizáciou mnohých športových podujatí, ako napr. Beh Devín Bratislava, Silvestrovský beh cez bratislavské mosty, Bratislava Marathon či iných významných športových podujatí.

Dôležitou formou podpory je aj dotačná schéma mesta v oblasti športu, určená najmä pre subjekty organizovaného športu ako sú kluby či občianske združenia.

Zároveň sa najmä vďaka iniciatíve námestníčky, Lenky Antalovej Plavuchovej, podarilo presadiť 50 %-nú úľavu pri dani z nehnuteľností pre priestory užívané na šport, čo je rovnako významná podpora pre športové kluby, či prevádzkovateľov športových zariadení.

„Športujúce mesto je zdravšie aj šťastnejšie mesto. A ja sa teším, že najnovšie môžeme Bratislavčanom a Bratislavčankám odovzdať ďalší veľký športový projekt, a síce jeden z najväčších skateparkov na Slovensku – Skatepark Janka Kráľa. Dlho sme tu chodili okolo nevyužívaného, škaredého priestoru ohradeného betónovým múrom, okolo ktorého sa len rýchlo prechádzalo. Teraz tu aj vďaka viceprimátorke Lenke Antalovej Plavuchovej a kolegom z MIBu bude po mesiacoch intenzívnych prác oficiálne sprístupnený kvalitný verejný priestor, plný komunitného života a pohybu, v ktorom môžu obyvatelia nášho krásneho mesta aktívne tráviť svoj voľný čas,” uviedol primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Nový Skatepark Janka Kráľa sa nachádza na výbornom mieste, v centre mesta, obklopený zeleňou, v blízkosti viacerých cyklotrás a liniek MHD. Rôzne komunity tu nájdu miesto, kde sa môžu vďaka ochrane mostu stretávať aj počas dažďa a vďaka obnoveniu osvetlenia v pôvodných mostných nikách bude môcť byť nový areál plný života aj po zotmení. Navyše, so svojou rozlohou 1350 m2 je jedným z najväčších skateparkov na Slovensku.

Ako dodáva viceprimátorka Bratislavy Lenka Antalová Plavuchová: „Bratislava potrebuje viac športovísk pre deti a mladých ľudí, ktorí radi trávia čas v meste. Tento nový epický skatepark Janka Kráľa pod Mostom SNP je dôkazom toho, ako sa mesto snaží podporovať rozvoj športu v Bratislave. Verím, že skejťácka komunita si tento priestor obľúbi a stane sa jej verejnou obývačkou a miestom na pohyb a stretávanie sa.“

Skatepark bude k dispozícii nie len pre skateboardistov, ale aj pre ďalšie komunity kolieskových športov, vrátane korčúľ, kolobežiek, alebo BMX. Spolu s otvorením nového skateparku sa v sobotu 25. mája na verejnom podujatí znovuotvorí aj workoutové ihrisko Cvičko pod Mostom SNP. Minulý rok bol tento priestor poškodený následkom havárie vodovodného potrubia. Po záplave muselo byť Cvičko demontované a i keď všetky exteriérové prvky boli v poriadku, musel sa urobiť nový povrch, keďže ten pôvodný voda úplne odplavila.

„Nový Skatepark Janka Kráľa spolu so susedným Cvičkom predstavujú výnimočný športový priestor na zmysluplné, aktívne trávenie voľného času a stretávanie sa rôznych komunít, a ja som presvedčený, že si ho Bratislavčania, Bratislavčanky zamilujú,” uzatvára primátor mesta Bratislavy Matúš Vallo.

Bližšie info k celodennému programu verejného otvorenia 25. mája nájdete na stránke podujatia ↗︎.

Zdieľať