Podujatia

Najväčším lákadlom Bratislavských Vianoc 2023 bola atmosféra

23.1.2024

Do prieskumu spokojnosti s Bratislavskými Vianocami, ktorý realizovalo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) ako ich hlavný organizátor, sa zapojilo takmer 600 respondentov a respondentiek. Ako hodnotili návštevníci a návštevníčky Vianoce v hlavnom meste?

Dôvody, prečo ľudia navštevujú vianočné trhy, sa od predminulého roka nezmenili. Najviac ich láka atmosféra, stretnutia s blízkymi a ponuka jedál a nápojov. Atmosféru ako hlavný dôvod návštevy uviedlo v prieskume BKIS až 73 % opýtaných. Tento trend potvrdila aj anketa, ktorá bola realizovaná medzi návštevníkmi a návštevníčkami priamo na Hlavnom vianočnom trhu a zapojilo sa do nej vyše 260 respondentov a respondentiek.

Ocenili predĺženie trhov, čistotu aj platby kartou

Bratislavské Vianoce prvýkrát vo svojej histórii trvali až do Silvestra. Možnosť návštevy trhu medzi sviatkami ľudia ocenili, návštevnosť bola vysoká aj počas osláv vítania nového roka. „Privítal by som predĺženie trhov až do Troch kráľov,“ vyjadril sa v dotazníku 39-ročný Petržalčan. Pozitívne reakcie BKIS zaznamenalo aj na čistotu. „Veľmi chválim ľudí, čo mali na starosti upratovanie,“ zdieľala v prieskume 30-ročná návštevníčka zo Senca. Návštevníci a návštevníčky zaregistrovali aj prepojenie Hlavného a Staromestského vianočného trhu a zavedenie rovnakých štandardov na triedenie odpadu či zálohované poháre. „Som veľmi spokojný s úrovňou, na akej sa momentálne nachádzajú vianočné trhy v Bratislave. Vľúdne a čisté prostredie,“ reagoval 34-ročný muž z bratislavského Nového Mesta. K pochvale sa pridala aj 43-ročná návštevníčka zo Senca: „Tento rok sú Vianoce v Bratislave naozaj pekné. Oceňujem všadeprítomnú možnosť platby kartou.“ Platobné terminály do každého stánku zabezpečila Slovenská sporiteľňa.

Najsilnejším dňom bola sobota

Bratislavské Vianoce 2023 boli najviac navštevované v piatok (40 %) až nedeľu (32 %). Najsilnejším dňom bola sobota (49 %). Až 94 % opýtaných odpovedalo, že vianočné trhy v hlavnom meste navštevuje pravidelne alebo občas. V rámci programu a možností, ktoré tento rok Bratislavské Vianoce ponúkali, si ľudia najviac vyberali novú Prívetivú zónu na Primaciálnom námestí – uviedlo to 25 % návštevníčok a návštevníkov. Išlo o bezbariérovú zastrešenú zónu, v ktorej si ľudia mohli oddýchnuť a posedieť mimo ruchu Hlavného vianočného trhu. BKIS na nej spolupracovalo s IKEA.

Návšteva trhov je najmä spoločenská záležitosť

Rovnako ako v roku 2022 aj v roku 2023 navštevovali ľudia Bratislavské Vianoce najmä s kamarátkami a kamarátmi (49 %), prípadne so svojím partnerom či partnerkou (42 %). Treťou najčastejšou odpoveďou bola návšteva trhov s kolegami a kolegyňami z práce – uviedlo to 24 % opýtaných. Nasledovali návštevy s deťmi (21 %), samostatne (21 %) či s celou rodinou (18 %). „Veľmi sa mne aj mojej vnučke páčila tohtoročná detská zóna s drevenými domčekmi, šmykľavkou, stromčekovým labyrintom - výborný nápad,“ napísala v dotazníku 70-ročná návštevníčka trhov z Bratislavy. Rodinná zóna bola novinkou Staromestského vianočného trhu na Hviezdoslavovom námestí, ktorý organizovala mestská časť Staré Mesto.

Ľudí trápi masovosť a ceny, uvítali by klzisko

Ak sa ľudia z nejakých dôvodov Bratislavských Vianoc 2023 nezúčastnili, bolo to najmä kvôli tomu, že im prekáža príliš veľká návštevnosť podujatia (25 %). Ide o rovnaký hlavný dôvod ako uvádzali v roku 2022. Do budúcna by uvítali zlepšenie ponuky v oblasti gastra (26 %) a tovaru (25 %) v stánkoch. V prieskume poukazovali na privysoké ceny či problémy s parkovaním. „Na ceny v stánkoch má výška nájomného naozaj zanedbateľný vplyv. Tie určuje najmä všadeprítomné zvyšovanie cien potravín, energií a ľudskej práce,“ vysvetľuje riaditeľka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Katarína Hulíková. V prieskume sa často opakovala aj požiadavka na klzisko. Prevádzkovať ho je vzhľadom na vysoké ceny energií náročné a upúšťajú z neho aj veľké mestá. „Ak nájdeme v tomto roku partnera, ktorý by sa podieľal na zdieľaní nákladov na prevádzku, veľmi radi doprajeme návštevníkom a návštevníčkam zážitok z korčuľovania v centre mesta,“ dodáva K. Hulíková.

Bratislavské Vianoce aj v mestských častiach

Do Bratislavských Vianoc sa v roku 2023 okrem viacerých mestských organizácií zapojilo po prvýkrát aj všetkých 17 bratislavských mestských častí. Organizovali trhy, adventné koncerty či mikulášsky program. V prieskume BKIS respondentky a respondenti uvádzali, že okrem Starého Mesta vo vyššej miere navštevovali aj vianočné podujatia v Petržalke či Ružinove.

Vianočný stromček poslúžil ďalej

Dvanásť metrov vysoký smrek pichľavý rástol v záhrade súkromného domu v Karlovej Vsi 34 rokov. Ako vianočný stromček tešil Bratislavčanky a Bratislavčanov spolu 70 dní. Jeho cesta na Hlavnom námestí neskončila – na jeho čečine si pochutnali kozorožce alpské, ťavy, takiny, zubry, jelene a muflóny z bratislavskej zoo. Časť kmeňa sa vrátila darcovi – Jozefovi Zajacovi. Plánuje z neho vyrobiť záhradný nábytok ako spomienku na strom, ktorý vlastnoručne zasadil.

Do ankety priamo na Hlavnom vianočnom trhu sa zapojilo 268 respondentov a respondentiek. V rozsiahlejšom online prieskume BKIS odpovedalo 592 respondentov a respondentiek.

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) je mestská príspevková organizácia, ktorá realizuje a dramaturgicky zastrešuje významné celomestské kultúrne a spoločenské podujatia (Bratislavské fašiangy, Bratislavské mestské dni, Bratislavské kultúrne leto, Festival mladého vína, Bratislavské Vianoce a i.). Vytvára podmienky pre organizovanie kultúrnych podujatí prostredníctvom systému Open Call. Zastrešuje najstarší Kurz sprievodcu cestovného ruchu na Slovensku špecializovaný na Bratislavu. Organizuje cyklus tematických vychádzok so sprievodkyňami a sprievodcami Rande s mestom a pripravuje rovnomenný podcast. Spravuje koncertnú sieň Klarisky a Kultúrnu scénu v Sade Janka Kráľa, zabezpečuje obnovu objektu bývalého kina Zora a priestorov na Bielej 6.

Zdieľať