Kultúrne služby

V Bratislave ožila ďalšia ikonická stavba

19.9.2024

Po Michalskej veži a Lekárni u Salvatora sa Bratislave podarilo zachrániť ďalšiu historickú pamiatku - Georgievitsov palác. Obnova tohto jedinečného priestoru je však aj o niečom viac ako o investícii do záchrany národnej kultúrnej pamiatky. Je aj o investovaní do národnej kultúrnej budúcnosti. Pretože tento novobarokový palác na Panenskej nie je len peknou stavbou, ale po rozsiahlej rekonštrukcii je opäť sídlom najstaršej bratislavskej Základnej umeleckej školy Miloša Ruppeldta a po novom v ňom vznikol aj úplne nový kultúrny priestor, Dom hudby.

„Som rád, že naše deti, ale aj každý, kto sa zaujíma o umenie, môže opäť kultúrne rásť v tomto kvalitnom priestore s históriou. Je to ďalší projekt, ktorý zlepšuje kvalitu života v našom meste a som presvedčený, že do takýchto projektov sa oplatí investovať. Základné umelecké školy, ale aj naše Centrum voľného času, sú nenahraditeľné. Sú to miesta, kde vznikajú a rozvíjajú sa záujmy, talenty, nové kamarátstva, komunity. Napriek tomu boli dlhé roky zanedbávané. Zatekajúce strechy, plesnivé steny, narušená statika, zariadenie staršie ako ja. Nepochopiteľné. Preto som veľmi rád, že sme prišli so systémovým riešením - Programom obnovy ZUŠ a CVČ, v rámci ktorého sme sa pustili do rekonštrukcie až 20 našich budov, ktoré to naozaj potrebovali“, priblížil primátor hlavného mesta, Matúš Vallo.

Práve v rámci spomínaného mestského Programu obnovy ZUŠ a CVČ, ale aj vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR, ktoré v predchádzajúcom období prispelo na obnovu ZUŠ Miloša Ruppeldta dotáciou, mohla byť realizovaná aj rekonštrukcia Georgievitsovho paláca. Úspešná realizácia by zároveň nebola možná bez tvorivého a profesionálneho prístupu autora architektonického návrhu a hlavného projektanta rekonštrukcie, Ing. arch. Matúša Ivaniča a jeho tímu.

Oživenie ikonickej pamiatky Dom hudby

Georgievitsov palác, v ktorom sídli ZUŠ Miloša Ruppeldta, doslova chátral pred očami. Mnohé priestory tu boli v tak zlom stave, že boli úplne nepoužiteľné a dlhé roky zatvorené - prakticky polovica budovy. Aby táto ikonická stavba ďalej nedegradovala, bolo potrebné konať. Vďaka Programu komplexnej obnovy ZUŠ a centier voľného času sa od marca 2022 začalo s  komplexnou rekonštrukciou týchto priestorov. Injektážou prízemia a suterénu bola z budovy odstránená vlhkosť, kompletne sa vymenil strešný plášť, vybudovali nové kanalizačné rozvody, vodovod, kúrenie. Budova prešla reštaurátorskými prácami v interiéri, zrepasovala sa nádherná pôvodná kamenná dlažba, urobené boli bezbariérové úpravy, oprava balkónov, obnovená fasáda tak vo dvore ako aj tá, ktorú môžu okoloidúci vidieť z Panenskej. Modernizáciou prešli jednotlivé triedy, ktoré sú dotvorené akustickými panelmi či novým interiérovým zariadením. Vďaka rekonštrukcii sa počet učební ZUŠ zvýšil na 38, nechýbajú skúšobne, špeciálne učebne, napr. pre zbor a orchester a tiež pre bicie, a celkovo sa tu vďaka úpravám môže sprofesionalizovať hudobné vzdelávanie. Dizajnom zaujmú koncertné siene, kde sa snúbia historické a moderné prvky. Jednou z najväčších noviniek je vybudovanie koncertnej sály s krásnou presklenou strechou.

„Sen sa stal skutočnosťou a náročná etapa rekonštrukcie je za nami. Som presvedčená, že zrekonštruované sídlo Základnej umeleckej školy Miloša Ruppeldta vytvára inšpiratívny rámec kvalitného umeleckého vzdelávania ako pre žiakov tak i pre pedagógov. V tejto súvislosti mám dve veľké želania. Želám si, aby sa zachovala jej terajšia nádherná podoba aj pre ďalšie generácie detí, návštevníkov a taktiež, aby v každom z nás evokovala pocit druhého domova. Náš návrat budeme oslavovať počas celého školského roka. Oslavy pod názvom „História v novom šate“ sa budú konať pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislava Ing. arch. Matúša Valla”, uviedla Alexandra Pažická, riaditeľka ZUŠ Miloša Ruppeldta.

K rekonštrukcii sa pripojilo aj bratislavské Staré Mesto, ktoré nadviazalo na stavebné práce mesta. „Panenská ulica je krásnym miestom komunít, umenia, vzdelávania aj pravidelných susedských akcií. Dobrá spolupráca a komunikácia medzi mestom a mestskou časťou nás primäla zrekonštruovať časť chodníka vedúceho popred Dom hudby. Po technickej a materiálovej stránke sme sa riadili štandardmi hlavného mesta, nájdete tu teda známu a kvalitnú dlažbu, s ktorou by sme chceli v zóne Panenská pokračovať,” dopĺňa Matej Vagač, starosta Starého Mesta. Mestská časť nedávno rekonštruovala aj neďalekú Lýcejnú ulicu a dokončila rekonštrukciu Konventnej ulice. Časť novozrekonštruovanej budovy Georgievitsovho paláca získava do prenájmu Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Tieto priestory budú pre kultúrnych aktérov a aktérky sprístupnené v rámci programu podpory BKIS. K existujúcim priestorom, a to Koncertnej siene Klarisky, Bielej 6 a Kultúrnej scéne v Sade Janka Kráľa, tak pribudnú nové, mimoriadne reprezentatívne priestory s potrebným inventárom. Tento nový Dom hudby v rámci Georgievitsovho paláca, prevádzkovaný BKIS, prinesie do Bratislavy veľmi žiadané priestory vhodné na kultúrne podujatia, zamerané najmä na klasickú hudbu.

Po oficiálnom prevzatí priestorov Domu hudby sa bude môcť umelecká obec uchádzať o ich prenájom. Najväčšia, s kapacitou 100 ľudí, je koncertná sieň na najvyššom poschodí budovy. V letných mesiacoch sa na umeleckú scénu premení aj nádvorie. O prenájom dvoch skúšobní, ako aj ostatných priestorov v správe BKIS, sa budú môcť hudobné telesá uchádzať prostredníctvom výzvy v budúcom roku. Predpokladaný termín oficiálneho začiatku využívania niektorých priestorov Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom je druhá polovica 2024. Aktívne začne BKIS využívať všetky priestory od roku 2025.

„Systém Open call, s ktorým v BKIS intenzívne pracujeme už druhý rok, nám výborne ukazuje, o aké spolupráce majú umelci a umelkyne najväčší záujem. Prenájom priestorov a materiálovo-technologická podpora je z nich najžiadanejšia. Architektúra a umenie mali k sebe vždy blízko a my sme veľmi radi, že umelcom a umelkyniam otvárame nové možnosti na prezentáciu ich tvorby vo výnimočnom historickom priestore Georgievitsovho paláca,“ uzatvára riaditeľka BKIS, Katarína Hulíková.

Budova Georgievitsovho paláca a Základná umelecká škola M. Ruppeldta

Objekt Georgievitsovho paláca bol postavený koncom 19.storočia v uličnej radovej zástavbe, prešiel viacerými neodbornými stavebnými úpravami, dlhodobo bol užívaný ako školská stavba, od roku 1990 tu sídli Základná umelecká škola Miloša Ruppeldta, najstaršia hudobná škola v Bratislave.

Základná umelecká škola M. Ruppeldta bola založená 6. novembra 1919 ako Hudobná škola pre Slovensko. Zakladateľom a tvorcom myšlienky založenia hudobnej školy na Slovensku bol Miloš Ruppeldt, ktorý patril k popredným organizátorom hudobného života na Slovensku v prvej polovici 20. storočia. Mnohí významní slovenskí interpreti a pedagógovia získali prvé základy hudby práve na tejto škole. V súčasnosti škola ponúka zaujímavé podujatia, tematické koncerty, workshopy, organizuje festival a súťaž pod názvom Dni Miloša Ruppeldta. Ponúka štúdium v takmer všetkých študijných zameraniach v hudobnom odbore, široké spektrum umeleckých aktivít a najmä možnosť realizácie od najmenších žiakov až po dospelých.

Program komplexnej obnovy ZUŠ a CVČ v Bratislave

Hlavné mesto má v zriaďovateľskej pôsobnosti 12 základných umeleckých škôl a jedno centralizované Centrum voľného času, ktoré má 9 vysunutých pracovísk. Celkovo ide o 25 budov v rozličnom stave a nachádzajúcich sa v rôznych mestských častiach. Väčšinu tvoria stavby zo 70-tych či 80-tych rokov, do ktorých roky neboli investované väčšie finančné prostriedky. V mnohých bolo potrebné riešiť v prvom rade ich havarijný stav. Bratislava však okrem sanácie spustila program ich komplexnej obnovy. Cieľom je vytvoriť lepšie a atraktívnejšie prostredie pre žiakov a pedagógov a znížiť modernizačný dlh.

V rámci Programu komplexnej obnovy ZUŠ a CVČ hlavné mesto vybralo na rekonštrukciu z celkovo 25 budov až 20, ktoré to naozaj potrebovali. Ukončených je už 10 rekonštrukcií, na 4 miestach práve prebiehajú práce a k ďalším štyrom sa pripravuje alebo aktualizuje projektová dokumentácia, či obstarávanie dodávateľa rekonštrukcií. Taktiež je pripravený program tzv. Prevencie údržbou, aby sa v budúcnosti už žiaden zo školských objektov nedostal vinou nezáujmu a nezodpovednosti do zlého technického stavu.

Viac informácií k Programu komplexnej obnovy ZUŠ a CVČ v Bratislave je dostupných na webe Bratislavy ↗︎.

Zdieľať