Rozvoj mesta

Vazovova, Mudroňova – bezpečnejšie (nielen) pre deti

4.9.2024

Každý rodič veľmi dobre pozná „školský armageddon“ – ranný zhon, stres a manévre v malom priestore pred školou, kde sa pohybuje veľa detí, veľa rodičov aj veľa áut. Práve v okolí škôl vznikajú pravidelne ráno a popoludní mimoriadne komplikované a nebezpečné situácie. Preto sme tieto situácie začali riešiť v rámci projektu Mesto pre deti. Zmeny nevymýšľame od stola. Veľa pri tom počúvame – rodičov, učiteľky a učiteľov, obyvateľov z okolia aj samotné deti. Pretože práve oni najlepšie poznajú situáciu. Presne takýmto spôsobom vznikla aj premena priestoru pred základnými školami na Vazovovej a Mudroňovej, vďaka čomu sa zásadne zlepšila bezpečnosť detí v okolí týchto škôl. Zároveň sme tu novým prístupom pri realizácii zmien vo verejnom priestore dokázali za rok premeniť tieto miesta od pôvodného stavu cez participáciu, realizáciu dočasnej úpravy až po kvalitné trvalé riešenie, čo sa v oboch prípadoch osvedčilo.

„Zvyšovanie bezpečnosti detí v uliciach je pre nás jednou z hlavných priorít, ku ktorej sme sa zaviazali a ktorú plníme. Bratislava má dnes viac ako 90 základných škôl a od roku 2022 sme v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy zapojili už 12 z nich do programu Mesto pre deti. Pri siedmich školách sme urobili už aj konkrétne zmeny v okolitom priestore. Prvoradým cieľom pri všetkých týchto úpravách je, aby bol novovytvorený verejný priestor príjemný a najmä bezpečný pre deti. Ak sa totiž v meste cítia dobre deti, cítia sa v ňom dobre a bezpečne všetci – či už sú to seniorky a seniori, alebo rodičia s kočíkmi,“ uviedol primátor Bratislavy, Matúš Vallo.

Prečo práve Mudroňova, Vazovova?

V oboch prípadoch ide o križovatky pri základných školách, kde pravidelne vznikalo množstvo nebezpečných situácií pre peších a deti dochádzajúce do školy. Východiskom pre premenu križovatky Mudroňova bola chaotická a neprehľadná dopravná situácia, keďže ide o tranzitnú ulicu s veľmi hustou premávkou. Taktiež v okolí školy nebol dostatok parkovacích miest pre rodičov, ktorí privážajú deti do školy autom. V prípade Vazovovej tkvel hlavný problém v polohe a geometrii križovatky s Mýtnou. Polomer križovatky spôsoboval, že autá do nej vchádzali veľkou rýchlosťou, čím ohrozovali deti na ceste do školy. Preto sme hľadali spôsob, ako tieto priestory pri oboch školách zmeniť, urobiť ich bezpečnejšími a zároveň z nich vytvoriť aj kvalitnejší a krajší verejný priestor.

Od dočasných riešení k trvalým

Ani tie najlepšie dopravné analýzy a simulácie nedokážu so 100%-nou presnosťou predpovedať výsledky zmien v uliciach. Preto sme, podobne ako v mestách, ktoré sú pre nás inšpiráciou, pristúpili k zavádzaniu týchto zmien najprv prostredníctvom dočasných úprav, napríklad použitím farby na asfalt alebo plastových stĺpikov. Tieto úpravy rýchlo prinášajú podstatu zmeny a zároveň nepredstavujú pre mesto veľké výdavky. Až po preverení týchto zmien v praxi a následnom zohľadnení pripomienok sme pristúpili k trvalým riešeniam.

Zmeny na Vazovovej

V prípade Vazovovej sme dočasné úpravy, ktoré sa osvedčili, previedli aj do finálneho stavebného riešenia, v ktorom zostáva napríklad veľkosť novej plochy pre peších aj nové usporiadanie križovatky takmer rovnaké ako v dočasnom riešení. Práve nové usporiadanie križovatky, jej zúženie a umiestnenie jazdného pruhu do bezpečnejšej polohy znamená, že autá na tomto citlivom mieste, ktorým denne prechádza množstvo detí, musia spomaliť. Zmenou geometrie križovatky zároveň vznikla nová plocha, ktorá teraz slúži aj ako kvalitné dláždené koridory pre peších oddelené od cesty zeleňou a obrubníkmi. Okrem toho sme v priestore vymenili 336m2 asfaltu za novú zeleň a stromy, pribudli stojany na bicykle, lavičky, priechod tam, kde doteraz ľudia často prebiehali cez cestu, tiež miesto na krátke zastavenie áut a úpravami tu bolo vytvorených aj niekoľko nových miest na parkovanie alebo vykladanie detí. Priestor sme zároveň debarierizovali, aby slúžil skutočne každému. Namiesto nebezpečnej križovatky s obrovským dopravným ostrovom, ktorý neslúžil nikomu, tak máme bezpečnejšiu križovatku s kultivovaným a zeleným verejným priestorom. A najmä bezpečnejšiu cestu do školy.

Zmeny na Mudroňovej

Prax na Mudroňovej pri dočasnom riešení ukázala, že obsluha pre rodičov, ktorí musia svoje deti voziť autom a aj možnosti celkového pohybu v okolí školy, potrebujú ďalšie vylepšenia. Na základe opakovaných stretnutí s rodičmi, učiteľmi, obyvateľmi z okolia sme preto pripravili niekoľko možných variantov upraveného riešenia, ktoré okrem bezpečnosti zlepšilo aj možnosti zastavenia, vyloženia, či vyzdvihnutia dieťaťa pri škole. Riešenie, ktoré bolo najlepšie pre všetkých, sme následne previedli do finálneho stavebného riešenia.

Trvalé riešenie Mudroňovej bezpečnejšie (nielen) pre deti

V priestore tak napríklad vznikol bezpečnejší vyvýšený priechod priamo pred školou, aj niekoľko ďalších bezpečných priechodov v okolí na trasách, ktoré deti prirodzene využívajú na príchod do školy. Rovnako tu bolo vytvorených niekoľko nových miest na parkovanie alebo vykladanie detí. Rozmer priestoru pre vykladanie detí sme nadimenzovali tak, aby sa tam zmestil aj autobus, ktorý občas vezie žiakov na plávanie či školské výlety. Nový peší priestor a miesta pre autá zmenili vzhľad križovatky tak, aby bola dopravná situácia čo najviac prehľadná a bezpečná. V priestore tiež pribudla nová zeleň aj kvalitná Bratislavská dlažba.

„Dobrá spolupráca je aj o načasovaní a flexibilite, preto sa naša mestská časť pridáva k tejto investičnej akcii úpravou nároží križovatky ulíc Slávičie údolie a Na hrebienku. Časť upravená mestom a časť upravená mestskou časťou tak budú tvoriť jeden celok – nadväzujú na seba či už po technickej alebo po vizuálnej stránke materiálovým riešením,“ doplnil starosta MČ Staré Mesto, Matej Vagač.

Zároveň dôjde k výmene povrchových vrstiev – chodníky budú predláždené a vozovka bude mať nový asfaltový povrch, pribudne aj mestský mobiliár. Začatie prác je naplánované na druhý septembrový týždeň a samotná realizácia staromestskej časti bude trvať cca 1 mesiac.

„Zmeny na Vazovovej, Mudroňovej, ale aj v ďalších či už ukončených alebo plánovaných lokalitách, prinesú pre rodičov aj deti príjemnú a hlavne bezpečnú cestu do školy. Verím tiež, že finálnymi riešeniami sme presvedčili aj tých, ktorí zo začiatku kritizovali dočasné riešenia. Sme presvedčení, že spôsob od dočasných k trvalým riešeniam je dobrý spôsob, ako sa prepracovať k udržateľnej zmene, ktorá maximálne zohľadňuje miestne špecifiká, šetrí váš čas a vo výsledku aj finančné prostriedky mesta,“ uzatvoril primátor hlavného mesta, M. Vallo.

Zdieľať